Marketplaces, wat zijn dat?

Online marketplaces wordt ook wel een marktplaats/online platform genoemd. Het is een B2C en/of B2B e-commerceplatform via een website of applicatie, waarbij externe verkopers de mogelijkheid krijgen om het assortiment aan te bieden en te verkopen.

Bron: Businessdoeje

3 soorten marketplaces

Binnen online marketplaces maken we onderscheid in 3 soorten.

1.      Verticale marketplaces

Verticale marketplaces verkopen verschillende merken, producten of diensten van één product groep. Denk hierbij aan Vinted, deze marketplaces is enkel voor tweedehands kleding.

2.      Horizontale marketplaces

Via horizontale marketplaces verkopen verschillende merken, producten of diensten maar ze hebben allemaal iets met elkaar te maken. Bijvoorbeeld booking.com, je kunt onder andere hotels, auto’s, vluchten boeken/huren maar het is allemaal gerelateerd aan ‘reizen’.

3.      All-in-one marketplaces

De all-in-one marketplaces verkopen vrijwel alles. Het is niet gericht op één bepaalde doelgroep of productcategorie. Denk hierbij aan bol.com, Marktplaats of Amazon.

Voordelen verkopen via marketplaces

–  Gebruik maken van het grote bereik. Je kunt mee liften op het grote bereik dat de marketplace al heeft

–  Gratis (indirecte) marketing. De marketplace beschikt over een groter marketingbudget dat zij inzetten voor het platform. Dus ook indirect voor jouw producten.

–  Makkelijk internationaal verkopen. Dankzij een marketplace bereik je laagdrempelig en relatiefmakkelijk een internationaal publiek. Daarbij hoef je zelf niet je artikelen te vertalen of om te rekenen naar een andere munteenheid.

Nadelen van verkopen via marketplaces

  • Je betaald commissie per verkocht product. Houdt er rekening mee dat je een percentage van het aankoop bedrag afstaat.
  • Er is relatief veel concurrentie binnen een marketplace. Doordat meerdere verkooppartners een product aanbieden, zul je vaak het moeten winnen via de laagste prijs.
  • Minder regie in handen. Je dient je aan te passen aan de stijl van de marketplace. Als je een eigen webshop hebt kun je kiezen hoe deze eruit ziet. 
  • Minder makkelijk klantenloyaliteit. Klanten die via een marketplace wat bestellen hebben vaak geen idee wie de verkoper erachter is.

Online verkopers

Steeds meer online verkopers vinden het lastig om een keuze te maken en kiezen er daarom voor om zowel via een marketplace als via een eigen webshop artikelen te verkopen. Je kunt je dan op verschillende manieren profileren en kijken wat jouw doelgroep het meeste aantrekt. Vind je het lastig om het overzicht te bewaren tussen diverse kanalen? Dan is Sellevate iets voor jouw! Het dashboard is zo ingericht dat je je eigen webshop en marketplace kunt koppelen. Op deze manier behoud je het overzicht en zie je al je bestellingen in één keer. Daarnaast kun je via Sellevate gebruik maken van Product Research, zo ben je concurrenten altijd een stapje voor.

Marktplaces worden vaker gebruikt dan je denkt. Soms heb je niet altijd direct in de gaten of het er een is. In 2022 zijn de meest gebruikte marktplaces in Nederland:

1.      Facebook Marketplace

2.      Bol.com

3.      Amazon

4.      Marktplaats

5.      Etsy

6.      e-Bay

7.      fruugo

8.      beslist.nl

Vergeet niet dat Google Shopping steeds groter wordt maar dit is officieel geen marketplace. Klanten worden doorgestuurd naar je webshop in plaats van dat Google er tussen zit en het geld incasseert. Dus eigenlijk is Google Shopping een prijsvergelijker.

Bron: Shopify

Bryan Delmee
Co-founder, Verkoper op Bol.com

Aan de slag met Sellevate

Doe op de eenvoudigste manier doeltreffend marktonderzoek. Houd simpel je eigen kansen in beeld.
Prijzen
© 2023 Sellevate, Alle rechten voorbehouden
KVK-nummer: 84409134
nl_NLDutch
×